2009-05-28 13:08:41• hírek • Parajdi Andrea

Megerősítették a kapcsolatokat

Zárókonferenciáját tartották csütörtökön egy közös román-ukrán határon átívelő pályázatnak, amely a két térség közintézményei közti kommunikációt hivatott erősbíteni. A projekt eredményeként Egri, Tasnád és Nagytarna már gondolkodnak közös pályázatok benyújtásán az ukrán felekkel.

A Szatmár Megyei és a Kárpátaljai közintézmények közötti kapcsolatrendszer elősegítésére nyújtottak be 2007-ben egy közös román-ukrán pályázatot, amelyet 2008-ban pozitívan bíráltak el. A pályázat keretében 15 ukrajnai és 15 Szatmár megyei községi és megyei pályázatíró szakember három közös kurzuson vett részt. A tanfolyamok egyikét Kárpátalján, míg a másik kettőt Szatmár megyében bonyolították le.

A projekt értéke mindössze 45 ezer euró, amelyből fedezték a képzéseket és az utazási költségeket, illetve beszereztek olyan technikai eszközöket is, amelyek szükségesek voltak az előadásokhoz.

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács Területfejlesztési Igazgatóságának vezetője szerint mindenképpen hasznos volt ez a közös pályázat, hiszen a két térség polgármesteri hivatalai között élő kapcsolat teremtődött. Nagytarna és Cserni például abban gondolkodnak, hogy az ukrán részen található minősített gyógyiszap lehetőségeinek kihasználására egy gyógyközpontot hoznánk létre Nagytarnán, ahol minden alapinfrastruktúra adott a beruházáshoz. Ezt egy közös uniós pályázattal valósítanák meg. Ezen kívül Egri község és Tasnád is tervezi, hogy ukrán felekkel készítene egy projektet  előbbi természetvédelmi témakörben, míg utóbbi termálfürdő fejlesztési szándékkal pályázna.

Pataki Csaba mint mondja nem ez az első közös pályázat, eddig Szatmár megye az infrastrukturális fejlesztéseket érintő három nagy projektet is elindított. Kökényesd - Csedreg - Halmi illetve Tamásváralja és Batarcs nyomvonalon már közös pályázás révén felújították az utat, és jelenleg licit alatt vannak a Batarcstól Nagytarnáig vezető útszakasz modernizálási munkálatai is, amely lehetővé teszi, hogy a két határmetszőpont korszerű úttal legyen összekötve.


Zárókonferenciáját tartották egy Szatmár megye és Kárpátalja közti pályázatnak. Zárókonferenciáját tartották egy Szatmár megye és Kárpátalja közti pályázatnak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: